Zestaw noży kuchennych do Twojego domu

Od wielu lat, wszelkie potrawy na całym świecie przygotowuje się za pomocą ostrych narzędzi. Jednym z niezastąpionych jest nóż. W dzisiejszych czasach mamy ogromny wybór, jeśli chodzi o firmy produkujące noże. Samych noży jest niezliczona ilość, tak jak kategorii. Noże do warzyw i owoców, do ryb, noże szefa kuchni, uniwersalne… Można wybierać w nieskończoność. Jednak, koniecznie trzeba wiedzieć, jaki rodzaj i typ noża musimy kupić. Noże kuchenne są wytarzane najczęściej ze stali, jednak dość dużą popularnością cieszą się również noże ceramiczne. Zakup noży z najwyższej półki co prawda idzie w parze z ich wysoką ceną, jednak w zamian za to, co oferuje nam producent, warto wydać większą sumę.

Najlepsze noże kuchenne

Wybór najlepszych noży powinien opierać się na kilku istotnych kryteriach. Pierwszym z nich jest tworzywo, z którego został wykonany nóż. Najczęściej, firmy oferują noże ze stali nierdzewnej. Stal taka posiada dodatkowe pierwiastki takie jak wanad, molibden, nikiel, chrom… Dodatkowe substancje w stali zapewniają nam wygodę oraz bezpieczeństwo używania. Noże, które należą do najlepszych, charakteryzują się również długą żywotnością. Pionierem wśród producentów noży jest znana wszystkim kucharzom marka Global. Noże te wytwarzane są na podstawie mieczy samurajskich. Niezwykle ostre, ze specjalnie dopasowaną klingą i gardą, mogą służyć przede wszystkim najlepszym kucharzom oraz amatorom. Noże te produkowane są z jednego kawałka stali, co znacznie ułatwia nam utrzymać je w czystości.
Często noże posiadają specjalne wyżłobienia, które mają za zadanie zapewnić łatwe odchodzenie od noża pozostałości po krojeniu. Noże muszą być odpowiednio wyważone, by można było zapewnić wszystkim wygodne krojenie. Dodatkowo, coraz częściej noże te posiadają szlif z obu stron, by umożliwić wygodne użytkowanie zarówno osobom prawo jak i leworęcznym.
Dziś dość często można natknąć się na noże wykonane z ceramiki. Najbardziej znanym producentem tych noży jest Kyocera, japońska firma oferująca różnorodny asortyment. Noże z ceramiki są bardzo ostre, dokładne i mocne. Ze względu na tworzywo, należy się  z nimi obchodzić nieco ostrożniej. Noże tego typu są bowiem delikatniejsze – jeśli chodzi o ostrzenie ich, należy wysyłać je co pewien czas do producenta.

Ceny najlepszych noży

Noże najwyższej jakości posiadają również wysokie ceny. Jest to jednak usprawiedliwione – na cenę noży nakładają się takie elementy jak:

  • Koszty produkcji,
  • Typ materiału zastosowany do produkcji noża (najczęściej są to najlepsze stopy stali, wysokiej klasy drewno, z której powstaje rączka itp.),
  • Testy noży,
  • Produkcja z zastosowaniem laseru,
  • Łączenie warstw stali.

Dodatkowo, istotnym elementem wpływającym na cenę noża, jest kraj, z którego są one transportowane. Najlepsze noże kuchenne poza tym posiadają długą gwarancję. W zależności od typu noża, ceny znacznie przekraczają paręset złotych. Na przykład – zwykły nóż kuchenny, uniwersalny może kosztować od 300 do 700 złotych. Zwykłe nożyki do krojenia warzyw czy sera zazwyczaj zamykają się w kwocie 350 złotych. Warto jednak pamiętać o tym, że noże dedykowane szefom kuchni zaczynają się od 600 złotych. Dla wielu osób suma ta jest niepojęta, jednak warto zwrócić uwagę na wyżej wymienione zalety oraz standardy noży. Mając wymagania co do noża, miejmy również świadomość tego, że cena świetnego, najlepszej klasy noża szefa kuchni, będzie nas sporo kosztować.

noże kuchenne

Przy wyborze noża należy znać historię jego firmy oraz sposoby produkcji. Jeśli wiemy, że dana firma jest solidna i od lat na rynku pozostaje bezkonkurencyjna, możemy być pewni, że noże są warte swojej ceny. Dziś noże światowej klasy są dostępne w wielu sklepach czy w Internecie. Nie ma więc żadnego problemu z zakupieniem ich. Aby cieszyć się długo nożem dobrej firmy, należy stosować się do wszystkich wskazówek producenta. Trzeba również pamiętać, że mitem jest, jakoby najlepszych noży nie trzeba ostrzyć. KAŻDY nóż trzeba ostrzyć regularnie. Dzięki temu możliwe jest utrzymanie prawidłowego stanu noża.